Monday, April 26, 2010

Cikgu OO Cikgu Sekolah Anak Aku nie??

Salam 1Sekolah,

Abah! Angah nak main hokilah.. skool team. Angah terpilih la. Oww... patutlah, dah lama aku tunggu sapelah dalam keturunan aku nie yang akan ikut jejak langkah aku bersukan? Oh! alhamdulillah tiba2 muncul. Paham-pahamlah aku dulu memang sporty punya... semua game kat skool tu memang aku sebatnya.. tak kasi chan taw.

So, seronoklah aku anak aku terpilih. Kan!. Mestilah beronok-ronok kan. Jadi ada la request nak But Hoki dan Shin Guard. Jadi aku pon belilah dengan penuh kasih sayang yang tak terhingga. Ermm terbang ( But Hoki - RM49.90 + Shin Guard - RM19.90 ) = RM68.80 selamat. Takpa sokongan!

Pada hari temasya hoki sekolah tu.. konon-kononnya sekolah anak aku ni hebat la kot... tapi akhirnya di-belasah tak terhingga untuk semua perlawanan. ( Hampeh!! buat habis modal aje ) Wakakaka.

Sedihla anak aku sorang tu bukan sebab tewas mengejut tapi terkejut kena tempelak oleh cikgu hoki yang macam baguss... di tempelengnya semua player tapi yang paling banyak dan kuat adalah sape? Kapten lah... kesian diaorng tu. cikgu yang sengal + lembap = senbap, dia nak marah bebudak ni pulak. tak masuk akal langsung.

So, bila balik Angah pon cakap, Abah dah tak nak main hoki lagi sebab takut dengan cikgu. Itulah malapetaka sukan negara yang dari bawah lagi.

Penutup kata, majulah hoki sekolah anak aku!!!

Wasalam.

Sunday, April 25, 2010

Sukar rela atau Sukarela??

Salam 1Sukarela.

24.04.2010 ( Sabtu ) 1430hrs - 1700hrs
25.04.2010 ( Ahad ) 1000hrs - 1730hrs
Tempat : Yayasan Salam Malaysia Petaling Jaya

Dua hari yang penuh bermakna untuk 5 sekeluarga Arwah Pak Yusof dan Arwah Kak Nah apabila mengikuti Kursus Kesukarelawanan dan Orientasi berpengkalan di YSM.

Nora, Faizal, Fariz, Ika dan Farah telah membuka mata sendiri di dalam dunia sukarela dimana usaha memenuhkan masa lapang yang selama ini hanya kosong. Bagaimanapun perjalanan kursus itu berjalan dengan lancar dan seperti yang dirancangkan. Minum dan makan disediakan. Tu yang bagus tu walaupun sukarela.

Sesi perbincangan dan pengenalan dari sudut kesukarelawanan telah menyerap masu kedalam jiwa raga keluarga berlima itu. Mereka itu sangat bersemangat dengan program-program yang akan dan bakal diadakan pada masa akan datang. Harap-harap mereka itu dapat meneruskan apa yang dikatakan sukarela.

Tapi apa yang menarik tentang perjalanan kursus tersebut adalah Kak Alang yang tak putus-putus membuat kami ketawa terbahak-bahak dengan lawak jenaka beliau. Pengkongsian pengalaman di selang-seli dengan humor memang membuat air-mata kami seolah berjurai-jurai keluar tanpa mahu berhenti. Itulah Kak Alang, lawak orangnya. Nak rekomen lah dia masuk Ratu Lawak.. hehe...

Kita tunggu bila masa dan ketika tiba.

Friday, April 23, 2010

Insuran selain Takaful - Halal ke pendapatan?

salam,

utk info, keputusan insuran haram dibuat oleh Majlis Ulama Fiqh Sedunia dengan dihadiri oleh pakar-pakar ekonomi dan juga the best practitioners in Banking and Insurance . Hasil perbincangan dan pembentangan kertas kerja di antara kedua-dua pihaklah yang menghasilkan keputusan haram semua insuran konvensional.

So, mana-mana orang yg mendakwa kononnya ulama tak faham bgmn insuran konvensional applied sehingga memberi fatwa dgn salah adalah tidak perlu dilayan kerana hanya syok sendiri saja dan kononnya diri lebih pandai dari big boss insuran konvensional satu dunia yang membentangkan praktis insuran mereka di Majlis Keputusan Ulama Fiqh Seudnia itu.

Di peringkat malaysia, hal yg sama berlaku , yg mana Mjalis FAtwa Kebangsaan dan JAKIm sudah pun memanggil pensyarah universiti berkaitana dan pengamal insuran utk menerangkan kpd mereka aplikasi insuran di malaysia. Hasilnya adalah haram.

Tiba2 muncul seorang yang mendakwa 'pakar di segala pakar insuran' dengan beberpaa keping sijil serta mewarwarkan 'tahun kerjayanya' lalu menyalahkan Jakim dan majlis Fiqh Sedunia sedangkan info fatwa badan fatwa ini di perolehi dari big boss insuran satu dunia dan peringkat Malaysia.

Adapaun, jika insuran konvesnional skrg sudah mengubah caranya...mrk patut pergi bentang di Majlis Fiqh Sedunia semula dan bukannya berkokok tak keruan. Dan jika asas dan konsep pula betul menrut Shariah, tapi bagaiaman pula aplikasi dan setiap terma dalam kontrak yg dikeluarkan oleh syrkt Insuran Konvensional..??.siapa yang semak.. sedangkan di bank-bank islam ini pun jika tidak dipantau terma2 kontrak yang didrafkan oleh Lawyer yang masih baru belajar hukum muamalat, sudah tentu sesuatu produk bank islam itu hanya nama sahaja, tetapi aqadnya batal dan salah.

Inilah peri pentingnya majlis penasihat Shariah di sesebuah institusi kewangan samada bank islam dan takaful.

Adapun Insuran yang dicanangkan oleh 'hero' ini....siapakah yang layak di kalangan pekerja di syaraikat isnuran anda yang mampu mengenal pasti ini aqad ni jenis :-
1- (ju'alah) ke?,
2- (aqad wakalah) ke?,
3- ni jenis "Mudarabah Muqayyadah atau Mutlaqah" ?, apa pula syarat sah dan batalnya dan bgmn aplikasinya dalam bentuk kontrak semasa?
4- macam mana kira zakatnya, tolak dari untung bersih atau aset ?
5- ini jenis 'dhaman" yang sah ke?
6- "Dhaman bil ujr" ke ?,
7- ini "aqad lazim" ke,
8- ada tak syarat yang "mutanaqid bi maslahatil amil" ke dan lain-lain,

semua yg saya sebut tu hanya beberpa acontoh kecil yang perlu dipastikan sebelum sebuah takaful disahkan halal, semau tadi jika tak kena cara buatnya, ia boleh beri efect hukum sesebuah insuran mahupun takaful...so, jika sdr hero reti mengenal istilah-istilah yg saya sebut tadi dan reti juga hukum setiap satu, dan di mana letakkan ia di dalam aqad atau kontrak insuran..inshaAllah bolehlah kita sembang lagi, jika tidak, maaf, ramai lagi org lain yg perlu saya ambil perhatian..sekian

Adapaun istilah insuran yang pelik2, semua individu berpengalaman dalam insuran dan Takaful telah bentang kpd majlis penasihat Shariah satu persatu, malah mereka syrkt takaful juga ada penaishat Shariah dalaman (atau jabatan Shariah) yang semak besar kecil setiap aqad dan konsep...Malahan hampir semua pekerja di takaful ini dulu pernah kerja insuran konvensional so mereka semua tahu operasi insuran haram tu. merekalah yg bentang pada penasihat shariah dgn satu persatu.


Kerana itulah , JAKIM malas layan dan demikian juga saya. Biarla ia di dunianye sendiri, tidak perlulah melayannya. MW juga sudah tidak beri ruang katanya,..hmmm elok la tu tindakan JAKIM.

Sekian

Ladies in the World..... Beware!!!

Dear All, When sending car to workshop, pls remember to:

1.Only submit the car key (without the house keys, the extra steering lock key, etc.);

2.Take away apartment sticker so that they don't know where you stay.

Warning to women about the danger of giving their car keys with their house keys attached to anyone. A good friend's daughter went to a well known tyre company to have a flat repaired while she waited. Without thinking, she handed her key ring all her keys on it to the serviceman and waited. What she didn't know is that most of these places also have machines that make copies of keys. One of the servicemen copied her apartment key, and two days later entered her apartment late at night and raped her. This was a business she frequented, ! and they had all the information in their computer about where she lived, her phone number, etc. The man was caught months later and the police found out that he had done this before. He is now in jail, and my friend's daughter is trying to go on with her life. I called my daughter right away and told her this story so she could learn from it, too. Please, warn everyone to have their personal keys on another ! key ring or have a key ring that separates the car keys from one's personal keys. Perhaps this will save another woman from tragedy.

Tipu Tipu Tipu.....

Jika anda menerima panggilan telefon dari seseorang dengan no.telp yang tidak dikenal atau terdaftar di Tel. Anda, berkata bahwa dia (lelaki/wanita) memanggil dari division engineering/teknikal sesuatu syarikat atau salah satu vendor/operator cellphone yang ingin memeriksa sambungan telefon atau signal atau dengan alasan apapun, dan selanjutnya dia berkata bahawa kita harus menekan key .. 90 atau ..09 atau nombor apapun (boleh juga dengan kod huruf). cepat-cepat matikan/putuskan sambungan telefon tersebut tanpa menekan key yang mereka minta. kerana ketika ini ada penipu-penipu yang menggunakan peralatan canggih dimana jika anda menekan key ..90 atau ..09 maka penipu-penipu tersebut dapat mengakses SIM card telepon kita dan mereka dapat menggunakan line anda dan anda akan membayar setiap panggilan yang mereka lakukan. sila forwardkan email ini kepada semua sahabat/teman anda untuk mencegah tindakan kriminal ini.
Jika anda menerima panggilan di telepon bimbit/cellphone dan layar cellphone menunjukkan/display seperti ini :

(XALAN).


JANGAN TERIMA SAMBUNGAN TELEFON TERSEBUT, SILA MATIKAN TELEFON ANDA DENGAN MENEKAN KEY POWER(ON/OFF) CELLPHONE ANDA.

Kerana jika anda menerima sambungan telefon tersebut maka cellphone anda akan terkena virus. virus ini akan menghapus seluruh IMEI dan informasi IMSI dari cellphone dan SIM card anda, anda selanjutnya akan terputus hubungan sama sekali dari vendor/operator
anda. (dimana anda harus mengganti cellphone dan SIM card anda dengan yang baru).

Informasi ini telah disah dengan Motorola and Nokia. ketika ini terdapat lebih dari 3 juta telepon bimbit/cellphone yang terkena virus ini. anda juga dapat membaca berita ataupun informasi mengenai hal ini di laman web CNN. SILA SAMPAIKAN PESAN INI KEPADA
RAKAN-RAKAN WARGA SEKALIAN.

Asyik Tipu Jerrrrr....

Dari Harian Metro 12 Jun 2006 Edisi KL : SMS curi kredit masa berbual

Oleh Mohd Jamilul Anbia Md Denin dan Abdullah Wahab

KUALA LUMPUR: Selepas gempar dengan penipuan khidmat pesanan ringkas (SMS) menawarkan bonus tambah nilai kredit palsu, penjenayah yang mencuri kredit masa berbual (airtime) milik mangsa dikesan menyebarkan pula SMS menggunakan Bahasa Melayu sebagai taktik terbaru.

Penipu licik yang ‘menjual’ nama Celcom tidak lagi menggunakan SMS dalam Bahasa Inggeris, sebaliknya menghantar pesanan menggunakan Bahasa Melayu ke nombor telefon bimbit mangsa.

Antara ayat digunakan bagi meyakinkan pengguna khidmat talian prabayar berkenaan ialah ‘Tahniah anda telah menerima bonus sempena Fifa World Cup 06 sebanyak RM50 daripada Celcom, untuk mengaktifkan bonus anda sila taip 05 dan hantar ke 0139088308.’

Mangsa terbaru, eksekutif bank, Ghafar Mahadi, 27, berkata dia menerima SMS berbahasa Melayu berkenaan kira-kira jam 8 malam kelmarin, namun menyedari ia satu penipuan berikutan arahan menghantar nombor kod ke talian telefon terbabit adalah kaedah memindahkan kredit prabayar yang diperkenalkan syarikat telekomunikasi itu.

Menurutnya, penghantar jelas cuba memperdaya mangsa dengan menggunakan nama syarikat Celcom serta kehangatan demam Piala Dunia 2006 sebagai taktik untuk mencuri kredit mangsa.

“Sekiranya saya mengikut arahan terbabit dengan menghantar kod 05 sudah pasti saya akan kerugian RM5 yang ditolak daripada akaun prabayar saya.

“Saya minta pihak syarikat telekomunikasi terbabit menyiasat perkara ini dan mengambil tindakan terhadap pemilik nombor 013 9088308,” katanya di sini, semalam.

Ghafar berkata, dia yakin ramai lagi yang menjadi mangsa penipuan licik itu terutama mereka yang tidak tahu mengenai perkhidmatan ‘Airtime Share’ (pemindahan kredit) yang diperkenalkan syarikat telekomunikasi berkenaan.

“Ini satu bentuk jenayah dan individu yang melakukannya patut diheret ke muka pengadilan.

“Mungkin ramai lagi individu yang terpedaya dengan taktik itu, cuma mereka tidak mahu tampil mendedahkannya penipuan itu,” katanya.

Sementara itu, Harian Metro cuba menyiasat perkara itu dengan menghubungi nombor 013-9088308, bagaimanapun mendapati tidak dijawab sebaliknya terus dihantar ke peti simpanan suara.

Nombor berkenaan dipercayai sengaja digunakan penipu bagi memindahkan kredit milik mangsa ke telefon bimbit terbabit sebelum dipindahkan ke akaun prabayar telefon lain.

Dalam pendedahan Metro Ahad semalam, seorang kakitangan kerajaan, Zalina Osman, 32, turut kehilangan wang RM8 termasuk 30 sen untuk caj perkhidmatan berikutan terpedaya dengan SMS terbabit.

Dia yakin selepas menerima SMS kononnya menawarkan bonus tambah nilai percuma RM80 bersempena temasya bola sepak Piala Dunia 2006 di Jerman.

Bagaimanapun tidak sampai lima minit dia menerima balasan SMS daripada syarikat telekomunikasi itu yang mengucapkan terima kasih kerana menggunakan perkhidmatan pemindahan kredit berjumlah RM8 ke nombor telefon bimbit itu.

Sementara itu, dalam kes sama seorang pesara dari ada Georgetown, Pulau Pinang turut menjadi mangsa, apabila kerugian RM10 selepas tertarik dengan tawaran tambahan kredit telefon sebanyak RM50.

Mangsa yang menggunakan khidmat prabayar syarikat sama menerima SMS daripada nombor tidak dikenali yang mengucapkan tahniah kerana menerima kredit RM50.

Selepas mengikuti arahan dalam SMS itu, dia mendapati kredit asalnya berkurangan sebanyak RM10 kerana ia dipindahkan ke akaun lain, selain caj 15 sen bagi yuran perkhidmatan.

SMS Tipu Lagi

betui ker ni hah

Diforwardkan oleh seorang rakan........

Dah baca Harian Metro? Kalau belum, saya paparkan cerita mengenai penipuan kepada pemilik telefon bimbit prabayar di bawah ni ( kes 2 ). Tapi sebelum tu saya nak cerita tentang kes penipuan yang hampir sama ( rujuk kes 1 ) yang pernah berlaku kepada saya baru-baru ini. Juga saya paparkan mesej yang saya terima daripada kawan saya tentang penipuan yang tak pasti kepada pemilik telefon bimbit prabayar atau pascabayar ( Kes 3 )

KES 1

1. No Telefon Bimbit : 013-3440257

Mesej : Dear valued customer.RM70 will be credit into your account.To activate type 7 and send to 10133440257. TQ

Tarikh Mesej diterima : 26 April 2006

Masa Mesej diterima : 12:49 pagi


2. No Telefon Bimbit : 019-9580629

Mesej : TAHNIAH! ANDA TELAH TERPILIH UTK MENERIMA RM50 KREDIT PANGGILAN PERCUMA DARI “CELCOM” SEMPENA (ULANG TAHUN’) SILA TAIP; 10 & HANTAR KE; 10199580629 (PERCUMA) TQ.

Tarikh Mesej diterima : 10 April 2006

Masa Mesej diterima : 1:00 pagi.


3. No Telefon Bimbit : 019-9993064

Mesej : Penambahan baki akaun Xpax Mid Prepaid anda sebanyak RM5 akan diaktifkan akaun anda,dail 0193000910 atau taip 5 SEND ke 10199993064.TQ.

Tarikh Mesej diterima : 09 April 2006

Masa Mesej diterima : 5:45 pagi.


4. No Telefon Bimbit : 013-2798220

Mesej : Anda mempunyai 9 pesanan suara.Untuk mendengar mesej bersuara ini sila taip 9 dan htr ke 10132454709

Tarikh Mesej diterima : 06 Jun 2006

Masa Mesej diterima : 1:17 pagi.


Pernahkah anda menerima sms seperti di atas di talian telefon bimbit anda? Saya dah menerimanya sebanyak 4 kali dan percayalah bahawa semuanya adalah TIPU belaka. Untuk pengetahuan, sekiranya anda membalas kepada nombor yang diberikan dengan menaip angka 10, 20 atau apa saja dan dihantar kepada nombor yang bermula dengan 1, contohnya 10132454709, ini bermakna kredit panggilan anda sebenarnya telah dipotong sebanyak jumlah yang anda taip itu iaitu 10, 20 dsbnya, kerana telah dipindahkan kepada pemilik nombor berkenaan. Angka 1 di hadapan nombor itu adalah angka yang telah disetkan oleh pengendali telefon bimbit iaitu Celcom, Maxis dan Digi, sebagai angka untuk memindahkan kredit panggilan.

Pada mulanya saya hampir terpedaya, tetapi nasib baik telah menerima peringatan daripada kawan saya tentang perkara ini satu ketika dahulu. Apa yang saya lakukan adalah membalas semula dengan kata-kata yang kasar di samping menyelitkan sedikit nasihat berunsur agama kepada mereka ini.

Jika diperhatikan, banyak kesalahan tatabahasa seperti ketinggalan koma ( , ), perkataan tidak dijarakkan selepas perkataan sebelumnya dan sebagainya. Ini menunjukkan bahawa penipu ini main redah sahaja asalkan niat busuk mereka tercapai. Dari situ juga saya dapat mengagak bahawa mesej itu bukan datangnya daripada pengendali telefon selular sebab ayatnya banyak yang salah.

Saya telah membuat aduan kepada pihak Celcom Careline dengan memberikan kesemua nombor daripada pemilik telefon durjana tersebut kerana kebetulan semuanya adalah nombor Celcom. Mereka berjanji akan menyiasat perkara ini dan akan mem’block’ nombor-nombor itu sekiranya terbukti benar pemiliknya melakukan penipuan.

Berhati-hatilah terhadap penipuan yang licik ini.

Tuesday, April 13, 2010

Kemana hala tuju pelajar SPM jika kredit hanya 3?

Kemana hala tuju pelajar lepasan SPM jika kredit tidak mencukupi? atau hanya 3 kredit? Adakah IPTA dapat menawarkan tempat kepada mereka? Bagaimana pula mereka yang hanya ingin belajar di IPTA sahaja? Termasuklah ibu-bapa mereka.